Yetişkinler dijital cihazlarında düşündüklerinden fazla zaman harcıyor
Sürekli olarak mesaj attığımız, internette araştırma yaptığımız ve e-posta mesajlarımızı kontrol ettiğimiz bir dünyada, teknolojik bağımlılık bugünün çocukları için gerçek bir endişe kaynağı. Ancak araştırmalar anne babaların da çoğunlukla kendi dijital cihazlarını kapatamadıklarını gösteriyor.
Anne babalar hiç de iyi örnek teşkil etmiyorlar
Sekiz ila on sekiz yaş arasındaki çocukların anne babalarından yaklaşık 1800’ünü içeren yeni bir ulusal araştırma, bu yetişkinlerin akıllı telefonlar, tabletler, bilgisayarlar ve televizyonlar dahil çeşitli ekranların önünde, günde ortalama dokuz saat yirmi iki dakika harcadıklarını ortaya koydu. Bunun hemen hemen sekiz saati iş değil kişisel kullanım içinmiş. Bu araştırma, bütün gün işlerinde bilgisayar kullanan ya da kullanmayan geniş bir sosyo-ekonomik sınıfı ve alanı kapsıyor. Belki de daha şaşırtıcı olan şey, araştırmaya katılan ebeveynlerin yüzde 78’inin dijital teknolojinin nasıl kullanılacağı konusunda iyi rol modeller olduklarını düşünmeleri.
“Ancak mültimedya çekici ve alışkanlık oluşturacak şekilde tasarlanıyor ve bu yüzden cihazlarımızın başında ne kadar çok zaman harcadığımızın farkına varmıyoruz,” diyor klinik psikolog ve Büyük Bağlantısızlık (HarperCollins, 2013) adlı kitabın yazarı Catherine Steiner-Adair. Bu çocuklar için iki kat kötü bir şey çünkü anne babalarının kendilerini ihmal ettiklerini ya da bu ekranlar kadar çekici bulmadıklarını hissetmelerinin yanı sıra onların davranışlarını da taklit etmeyi öğreniyorlar. Araştırmalar 8-12 yaş arasındaki çocuklarla ergenler arasında daha fazla teknoloji kullanımının, daha kısa dikkati toplam süreleri, fiziksel etkinlik yerine dijital cihazlarla zaman geçirme ve okulda daha az başarıyla bağlantılı olduğunu ortaya koyuyor.