Yaz Aylarında Sağlık Sorunları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaz aylarının gelmesi ile birlikte aniden artan hava sıcaklıkları sağlığımız açısından da biraz zorlayıcı bir hal almıştır. Bu nedenle bir takım sağlık sorunları yaşanmaya başlanmıştır. Sıcaklık artışı nedeniyle vücutta oldukça su kaybı meydana gelmektedir. Kış aylarından gelen alışkanlık ile su içmeye devam etmek doğru olmayacaktır. Normalde oranla 2 kat daha fazla su tüketimi gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Ayrıca sıcaklığa bağlı olarak kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijen azalması, kalp rahatsızlıkları kan basıncı problemleri, tansiyon, koroner kalp hastalıkları vb. durumlarda artış görülmektedir. Yazın tükettiğiniz besinlerin de daha çabuk bozulduğunu unutmayın. Bu durumda zehirlenmelerin artmasına neden olmaktadır.
Yaz Ayında Sağlığımızı Korumak İçin Yapılması Faydalı Şeyler
Yaz ayında öğünlerinizi sıklaştırmanız gerekmektedir. Bu nedenle 3 ana öğün yanına mutlaka 3 ara öğün eklemeniz gerekmektedir. Bunların arasında ise kahvaltı en önemli olanıdır. Yazın yapacağınız kahvaltıda az yağlı peynir, zeytin, taze sebzeler, kafein yerine süt, meyve suyu, ıhlamur gibi bitki çayları tüketmek gerekmektedir.
Yazın yüksek yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Yağda kızartılan besinler, ağır fastfood yiyecekler, kavurma, tereyağı gibi yağ oranı ve kalorisi yüksek yiyecekler kalp ve damar hastalıklarını tetiklemektedir.
Kan şekerinin hızlı bir şekilde yükselmesine neden olacak besinler tercih edilmemelidir. Basit karbonhidratlar ve beyaz şeker içeren yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bunun yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinler tüketilmelidir.