Tükenmişlik Sendromu Nedir?
Son yıllarda adını sık sık duyduğumuz tükenmişlik sendromu, aslında uzun yıllardan beri var olan ve birçok kişide görülebilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Çok ön planda olmaması ve hastalık olduğunun fark edilmemesinin sebebi, günlük yaşamın stresi ve baskının artık birçok insanda görülmesi ve bunun sıradan bir durum olduğunun düşünülmesidir.
Tükenmişlik Sendromu Belirtileri
Tükenmişlik sendromu genelde çalışan kişilerde görülür. Bunun sebebi, uzun saatler geçirilen iş ortamının stresli ve yorucu olmasıdır. Normalde aile ve arkadaşlardan çok, iş çevresiyle vakit geçirildiği için, kişinin bulunduğu ortamda huzurlu ve mutlu olması gerekir. Aksi durumda işin yoğunluğunun yanı sıra, huzursuzluk ve iş çevresi ile olumsuz ilişkilerin ortaya çıkması; kişinin kendini kötü hissetmesine ve umutsuzluğuna düşmesine sebep olur. Bu ruh hali de, günden güne büyüyerek artık hayatın her alanında kişiyi etkilemeye başlar.
Tükenmişlik sendromu yaşayan kişilerin durumu toplum tarafından çok ciddiye alınmasa da aslında yeterli ilgi gösterilmdiği ve erken dönemde tedavisi yapılmadığı sürece, ağır depresyona sebep olabilecek bir durumdur. Kişi, tedavi edilmediği sürece her geçen gün daha çok kaygılanmaya ve umutsuzluğa kapılmaya başlar. Sürekli olarak motivasyonun düşmesi ise, iş hayatından kopmasına sebep olur. Hatta bazı durumlarda, herkesten uzaklaşmak ve kaçmak ister. Bu gibi durumlarda ise, onlara karşı anlayışlıve sabırlı olmanın yanı sıra mutlaka bir uzmanla görüştürülmesi gerekir.