Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir?

Sosyal medya; duygularımızı, düşüncelerimizi, fotoğraflarımızı, videolarımızı, nerede olduğumuzu paylaştığımız, arkadaşlarımız ve ailemizle iletişim kurabildiğimiz, son dakika haberleri takip edebildiğimiz bir uçsuz bucaksız bir dünyadır. Hatta artık günümüzde günlük medya tüketimi bile sosyal medya platformları üzerinden yapılmaktadır. Sosyal medya zaman geçirmek için iyi bir platform olarak ve rahatlatıcı bir eğlence gibi görünse dahi aslında beyniniz üzerinde önemli derecede bir etkiye sahiptir. En sevdiğiniz sosyal platformlara her giriş yaptığınızda, beyninizde bulunan dopamin seviyeleri artar. Bu nörotransmiterler zevkle doğrudan ilişkilidir. Şu an dünya nüfusunun ortalama olarak %30’luk bir kısmı sosyal medyayı aktif olarak kullanmaktadır ve bu sayı öngörüldüğü üzere günden güne artmaktadır. Bir gün içerisinde yaşamımızın ortalama 2 saatini sosyal medya platformlarında tweet atarak, resim paylaşarak, paylaşılan gönderileri beğenerek veya yeni haberleri okuyarak geçiriyoruz.

Sosyal Medya Bağımlılığı Nedir

Maryland Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışma sonucuna göre sosyal medya bağımlılığı ise; insanların sosyal medyadan uzak durduklarında panik yaşamaları, strese girmeleri, yalnız ve güvensiz hissetmeleri olarak görünmektedir. Şu an günümüzde tek bir akıllı telefondan sosyal medya kullanma oranı 7.4’tür. Bu kullanım oranına dünya üzerinden bakılacak olduğunda ise oldukça fazla rakamlarla karşılaşabiliyoruz.

Sosyal Medya Bağımlılığının Belirtileri Nelerdir?

Uyandığınızda ilk aklınıza sosyal medya geliyor ise bağımlılık belirtileri taşıyorsunuzdur. Yapılan araştırmalara göre; 5 kullanıcısının 4’ü yani, mobil cihaz kullanıcılarından büyük kısmı olan %80’i, sosyal medya ile uğraşabilmek için 15 dakika erken kalkmayı dahi göze alıyorlar. Yani daha geç uyuyabiliyorlar, daha erken kalkabiliyorlar yani bunun sonucu olarak uykusuz kalmayı göze alabiliyorlar ama gündemden uzak kalamıyoruz. İnsanlar ortalama gün içerisinde 2 – 3 saatini sosyal medyada harcamaktadırlar. Kaç saatinizi sosyal mecralarda geçirdiğinizi hesaplayarak bağımlı olup olmadığınızı ortaya çıkarabilirsiniz. Gün içerisinde ne yaptığımızı sosyal medyada paylaşmadan duramıyor iseniz bağımlısınız demektir.

Sosyal Medya Yoğunluğu

Aldığınız kıyafetlerden, yaptığınız makyajlara, gezdiğiniz yerlerden, yediğiniz yemeklere kadar her şeyi sosyal medya hesaplarınızda paylaşıyorsanız sosyal medya bağımlılığı belirtileri artık veriyorsunuz demektir. Tüm dünyadaki kişiler akıllı cihazların etkisi altında kalmış durumdadır. İnternete bağlanmak için tercih edilen en çok kullanılan cihazlar ise mobil cihazlardır, başkalarıyla iletişim kurabilmek içinde en etkili yollardan bir tanesi haline gelmiş durumda. Mesajların azaldığı şu günlerde WhatsApp, Messenger, Skype, Twitter ve Facebook kullanımı da zıt olarak aynı oranda artmış durumdadır.

Canınız çok sıkıldığında aklınıza ilk sosyal medya gelir ise ve başka bir zaman sosyal medya platformlarında bir anda kendinizi kaybolmuş olarak görüyorsanız sosyal medya bağımlılığının etkilerini gösteriyorsunuz demektir. Sosyal medyayı eğer ki aşırı kullanırsak başımıza yol açtığı olumsuzlukların bazıları şu şekildedir: Anksiyete olabilir. Kıskançlık duygunuz artabilir. Stres yaratabilir. Uyku sorunları oluşturabilir. İşlerinizin ihmaline yol açabilir. Fiziksel olarak sağlığınıza kötü sonuçlar elde etmenize neden olabilir.