Panik Bozukluk Nedir?
Panik bozukluk; kişinin olağan durumlarda bile aşırı tepki vermesi durumudur. Bu yönü ile panik atak hastalığı ile benzerlik gösterir.
Panik Bozukluk Nedenleri Nelerdir?
Bilinen nedenlerin başında genetik ve ailesel nedenler gelir. Bu hastalığın nedenleri ile ilgili bazı teorilerde vardır. Panik bozukluk nedenleri ile ilgili geliştirilen teorilerin başında biyolojik teoriler gelir.
Biyolojik Teoriler
Kişide oluşan biyokimyasal ve fizyolojik değişiklikler esas alınarak üretilen teorilerdendir. Bu teori kapsamında; beynin hangi bölgelerinde bu rahatsızlıkla ilgili reaksiyonların oluştuğu incelenir.
Psikodinamik Teoriler
Kişilerin alt benliğinden kaynaklanan dürtülerin, üst benlik yasakları ile çatışması sonucu kişilerde anksiyete durumu ortaya çıkar. Bu durumun bir sonucu olarak, panik bozukluklar ortaya çıkar. Bastırılan cinsellik duyguları ve saldırganlık dürtüleri bu duruma en güzel örneklerdendir.
Gelişimsel Teoriler
Korku bazı durumlarda bağlılık duygusunu tetikler ve geliştirir. Bu durumun bir sonucu olarak kişilerde çocukluktan itibaren panik bozukluklar meydana gelir. Çocuklukta yaşanan aileden ayrılmanın, yetişkin döneminde korku halini alması bu gibi durumlara en güzel örneklerden bir tanesidir.