Mısır’da Yeni Mumyalar Keşfedildi
Kahire Üniversitesi kazı yapmak üzere gelmeden önce on yedi mumyanın bulunduğu bir yeraltı mezarlığı iki bin yıldır el değmeden duruyordu. Mumyalarla birlikte bulunan arkeolojik eserlerin, Büyük İskender’in Mısır’ı fethetmesiyle başlayan dönemden kaldığı tespit edildi. Bunlar,Nil Vadisi kenti olan Minya yakınında bulunan ve zengin arkeolojik eserlere sahip bu bölgede keşfedilen ilk insan mumyaları.
Sekiz metre derinliğindeki bu mezarlıkta, altı lahit, iki kil tabut, yalın kil yazısıyla yazılmış iki papirüs ve çeşitli kaplar barındırıyor. Mumyalar özenli bir şekilde korunmuş ve muhtemelen memurlara ve rahiplere ait. Mezarlığın kenarında diğer mumyaların bacakları ve ayakları görülüyor ve bu daha büyük bir buluntuya işaret ediyor. Kazı henüz başlangıç aşamasında. Mısır’ın ekonomik olarak hayati turizm endüstrisi, uzun zamandır diktatörlüğünü sürdüren Hüsnü Mübarek’e karşı 2011 yılında meydana gelen isyandan bu yana büyük ölçüde çökmüştü. Eski Eserler Bakanlığı, son buluntuları, “Sanki turizmin güçlü bir şekilde geri dönüşü içi atalarımız mesaj yolluyor” şeklinde değerlendirdi.
Bu keşif, Mısır’daki bir dizi önemli buluntunun ardından geliyor. Nisan ayında, güney şehri Luksor’da 3.500 yıllık bir mezar ortaya çıkarılmıştı. Bundan bir ay önce Kahire’de, muhtemelen 26. hanedandan Kral Psamtik I’i tasvir eden devasa bir heykel gün yüzüne çıkarılmıştı. Bu keşfe önderlik eden ve Kahire Üniversitesi’nden bir eski mısır bilimi profesörü olan Salah al-Kholi, ekibinin gömülü hava bacaları bulduğunu; ve bu kazı çalışmasıyla, bacaların içinde mumyaların bulunduğu bazı koridorlara açıldığının bulunduğunu söylüyor. Kholi bu keşfin, “orta Mısır’da bu kadar çok mumyayı içeren ilk insan mezarlığı” olduğunu belirtiyor. Bu odada, kadın, çocuk ve bebeklerin mumyalarının da dahil olduğu 32 kadar mumya olabilir.