Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler
Raf ömrü, bir ürünün tüketilmesinin güvenli olduğu ve duyusal, fonksiyonel, kimyasal ve mikrobiyolojik özellikler gibi istenen özelliklerini koruduğu depolama süresi olarak tanımlanır. Sade hijyenik saklama koşulları, son kullanma tarihi, sağlık ve güvenlik nedenleriyle bozulmamış gıda paketinin belirtilen tarihten sonra tüketilmemesi gerekir. Belirtilen tarihten sonra gıda ürününün işlevsellik, doku, renk, tat kaybı gibi bozulmaya başlayabileceği veya bir koku gelişebileceği unutulmamalıdır.
Raf Ömrünün Belirlenmesi
Ürünler üzerinde basılı son kullanma tarihlerinin oluşturulması, gıda ürününün güvenliği, kalitesi, raf ömrü analizine göre ölçülmekte ve değerlendirilmektedir. Gıda üreticisi veya gıda bilimcileri, bir ürün geliştirilirken gıdanın raf ömrünün belirlenmesinden sorumludur. . Üretici, genel raf ömrünü etkileyecek formülasyon, paketleme, saklama koşulları ve dağıtım özellikleri gibi çeşitli faktörleri belirlemek için kapsamlı ürün bilgisine sahip olmalıdır.
Hızlandırılmış Raf Ömrü Nedir?
Hızlandırılmış raf ömrü testleri genellikle maliyetleri en aza indirmek için normalden daha yüksek sıcaklıklar ve istatistiksel modeller kullanılarak yapılır.
Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler
İşleme ve Mikrobiyolojik
Pastörizasyon, Ultra Yüksek Sıcaklık (UHT), Yüksek Basınçlı İşleme (HPP) veya dondurma gibi gıda işleme türü , ürünün raf ömrünü artırabilir veya azaltabilir (4). Paketlenmiş içecek veya konserve yiyecekler, hızlı dondurulmuş meyveler gibi uygun ambalajlara sahip ticari olarak sterilize edilmiş bir gıda ürünü, mikrobiyal yükü azaltacak ve daha fazla büyümeyi sınırlayacaktır. Dikkate alınan diğer birkaç önemli faktör şunları içerir:
- Ph, su aktivitesi, koruyucuların varlığı gibi içsel özellikler,
- Sıcaklık, nem ve atmosfer basıncı gibi dışsal özellikler.
Su Aktivitesi
Su aktivitesi, çoğu gıda su kaybetmeye veya kazanmaya karşı hassas olduğundan, bir organizmanın gıdada büyüyüp büyümeyeceğini yöneten kritik bir faktördür. Bu da gıda üreticilerinin kullandığı ambalaj türü tarafından kontrol edilir.
Biyokimyasal
Çoğu gıda ürünü, tüketici için faydalı veya çekici olmayabilecek olası reaksiyonlara maruz kalır. Dikkat edilmesi gereken önemli reaksiyonlar oksidasyon, enzimatik olmayan esmerleşmedir. Örneğin, katı ve sıvı yağların oksidasyonu, ekşime ve kötü tat oluşumuna yol açar. Bu, ağırlıklı olarak patates cipsleri, tuzlu atıştırmalıklar, bisküviler ve kurabiyeler gibi ortam sıcaklıklarında katı ve sıvı yağlar içeren ürünlerin raf ömrünü sınırlar. Dondurma, mikrobiyal ve su aktivitesini durdursa da, dondurulmuş gıdaların raf ömrü, örneğin balık ve et gibi yağ oksidasyonu ile sınırlanabilir.
Bunların haricinde gıda ambalajları ve etkileşimleri, nakliye ve depolama gibi işlemler de gıdaların raf ömrünü etkileyen parametrelerdir.
Gıdaların raf ömrünün belirlenmesi ile ilgili testler için https://www.analizistek.com/gidalarda-raf-omru-nasil-hesaplanir linki ziyaret edebilirsiniz.