Gebelikte Kalp Hastalıkları

Gebelik döneminde vücutta çok sayıda değişim meydana gelmektedir. Gebeliğin ilk yirmi haftasında kan sıvısında hızlı bir artış görülür ve kan plazması sulanır. Kalp daha hızlı kan pompalamaya başlar. Gebeliğin sonlarına doğru ise kan basıncında düşme gözlemlenir ve gebeliğin 6.ayından itibaren normal değerlerine dönmeye başlar.

kalp hastası gebeler
kalp hastası gebeler

Kalp Hastası olan gebelerde bir kardiyoloğa başvurulmalı ve gebelik takibi beraber yapılmalıdır. Kalp hastası olan gebelerin hamile kalmadan önce doktorlarına danışmaları birçok olumsuz etkeni ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir.

Kalp Hastası Olan Gebelerde Görülebilecek Hastalıklar:

Eğer gebe kalan kişi doğumsal bir kalp hastalığına sahipse, kanında oksijen düzeyi, morarma(siyanoz), kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, akciğerlerde damar direnci(pulmoner vasküler direnç) gibi birçok faktörle karşılaşılabilir. Ayrıca bebek düşük ağırlıkta veya kalp hastalığı ile beraber doğabilir. Doğumsal kalp hastalarında görülebilecek hastalıklar: Atriyal septal defekt(ASD), Ventriküler Septal Defekt( VSD), Patent Ductus Arteriosus(PDA), Fallot Tetralojisi, Aort Koarktasyonu,Eisenmerger Sendromudur. Kalp kapakçığı hastalarında ise; Mitral Stenoz(mitral darlık), Mitral yetmezliği, Aort Stenozu(Aort Darlığı), Aort Yetmezliği dir.

kalp hastalığı
kalp hastalığı