Erken Doğumun Riskleri Nelerdir?
Gebeliğin 20. Haftasından sonra ve 37. Haftasından önce doğum gerçekleşmesi tıp dilinde erken doğum olarak adlandırılır. Prematüre bebek olarak adlandırılan bu bebeklerin erken doğması gelişimlerini zaman zaman olumsuz etkileyebilir.
Tüm gebeliklerin yaklaşık %10’nu erken doğumla dünyaya gelir. Yeni doğan bebeklerin ölüm sebeplerinden birisi de erken doğumdur. Prematüre olarak dünyaya gelen bebeklerde en önemli sorun akciğer gelişimlerine bağlı olarak nefes sorunu yaşamalarıdır. O nedenle de erken doğumla dünyaya gelen bebeklerin yaşama tutunmaları da sorunludur. Erken doğum belirtileri nelerdir? Denildiğinde ise birçok neden sıralamak mümkündür.
Erken Doğum Belirtileri Nelerdir?
Erken doğumun belirtileri anne adayının fizyolojik, bedensel ve psikolojik sağlığına bağlı olarak ortaya çıkabilir. En önemli belirtilerinden birisi de düzenli rahim kasılmalarıdır. Bu her hasta da aynı şekilde gelişmemekle beraber zaman zaman kanama şeklinde de kendini gösterir.
Erken doğumun nedenlerini anneye ve bebeğe bağlı olarak iki şekilde değerlendirilebilir. Bebeğe ait nedenler çoğul gebelikler, bebeğin plasentasının erken ayrılması ve bebeğin amnion sıvısında azlık yada çokluktur. 17 yaştan önce 35 yaştan sonra gebe kalma, tansiyon yükselmesi, aşırı kilosu, idrar yolu enfeksiyonları gibi nedenler ise anneye bağlı nedenler arasında sıralanabilir.