Enflasyon Nedir?

Enflasyon, mal ve hizmetler üzerinden paranın satın alma düşme hızının yaşanmasına denmektedir. Merkez bankaları ekonominin sorunsuz sağlamak için enflasyonu sınırlandırmaya ve deflasyondan kaçınmaya çalışmaktadır. Enflasyonun sonuç olarak, bir para biriminin satın alma gücünde düşme yaşanmaktadır.

Ekonomistler tarafından evrensel olarak kabul edilmiş olan enflasyonun nedeni için tek bir sonuç yoktur, ancak yaygın olarak kullanılan birkaç tane hipotez bulunmaktadır. Talep enflasyonuna bakacak olursak şunlar göze çarpmaktadır. Enflasyon, mal ve hizmetlere olan talep artışından kaynaklanmaktadır. Şu şekilde kelime anlamı olarak ifade edebiliriz, göre çok az mal çok fazla para olarak ifade edebiliriz. Maliyet enflasyonuna göz atarsak ise şunlar göze çarpmaktadır. Enflasyon, üretim maliyetlerinin arttığı zamandır. Aynı zamanda bu surum sonucu kar marjlarını korumak için fiyatlarda artış görülmektedir. Artan maliyetler, ücretler, vergiler veya artan doğal kaynak veya ithalat gibi gösterilmektedir.

Para Enflasyonu

Enflasyon, ekonomideki aşırı arzdan kaynaklanmaktadır. Çok fazla arz varsa, o şeyin fiyatında düşeme yaşanacaktır. Çok fazla para kaynağı var ise paranın değerinde düşüş yaşanmaktadır bunun sonucunda ise fiyatlarda yükselme oryaya çıkmaktadır.

Enflasyonun Varyasyonları Nelerdir?

Deflasyon; genel fiyatlar seviyesinin düşüş aşamasında görüşmektedir. Yani enflasyonun tam tersi olarak görülmektedir. Deflasyon, enflasyondan daha az ve daha kısa sürede görülmektedir. Deflasyona baktığımızda özellikle resesyon yani durgunluk veya ekonomik kriz dönemlerinde ekonomik bir krize neden olabilmektedir. Özellikle tüketiciler harcama yapmayı bırakır ve daha düşük fiyat beklentisi içine girmemektedirler.

Enflasyon Nedir

Talep artışı nedeni ile ise işsizlik sonuçları ortaya çıkmasının yanı sıra, harcamalarda yaşanan kısıtlama nedeni ile ekonomi daha da yavaş bir etki altına girmektedir. Enflasyonun etkileri nelerdir buna göz atacak olursak günümüzde şu sonuçlar ortaya çıkacaktır. Halkın istekleri her zaman değişlik göstermektedir. Özellikle mal ve hizmet fiyatlarında sabit kalmasını beklemektedir halk, fakat satıcı olan kişiler ise mal ve hizmet fiyatlarının artmasını beklemektedir.

Fiyatların yükselmesi ile hem kazanan hem de bir kaybeden bir kesim insan olacaktır. Enflasyonun sonucuna bakacak olursak ise özellikle enflasyonun oluşmasına neden olacaktır. Enflasyon özellikle, insanların yeni bir duruma uyum sağlama ve bunun yanı sıra enflasyonun maliyette daha farklı değişimlerin yaşanmasına neden olmaktadır. Ancak bunun yanı sıra yüksek ekonomik ve sosyal sonuçlara yol açabilmesi bakımından önem taşımaktadır. U etkileri şu şekilde ifade edebiliriz. Gelirin cinsi özellikle çok önemlidir. Özellikle su, ısınma, yiyecek gibi temel yaşam ihtiyaçlarının hızlı bir şekilde yükselmesinin yaşanmasına neden olmaktadır. Düşen reel gelir neden ile bazı sonuçların ortaya çıkmasına neden olacaktır. Yükselen enflasyon özellikle reel gelirlerinde düşmesine neden olmaktadır. Milyonlarca insanın ücretlerinde azalma söz konusudur. Olumsuz reel faiz oranlarında değişim yaşanmaktadır. Bu durum özellikle tasarruf hesaplarındaki faiz oranları veya faiz oranı düşük ise, kendi tasarruflarından faydalandırılan etkiler ortaya çıkarmaktadır.