Doğal Yollarla Nabız Nasıl Düşürülür?
Nabız en basit anlatımla kalbimizin bir dakika içinde kaç kez attığını gösteren değer; yani kalp atış hızı ölçümüdür. Nabız değerleri kişiden kişiye farklılık göstermekle beraber standart bir aralık içinde olması beklenir.
Çokça sorulan sorulardan olan yüksek nabzın ne anlama geldiği, yüksek nabza nelerin sebep olduğu ve yüksek nabzın doğal yollarla nasıl düşürülebileceği gibi soruların cevaplarını ise içerikte bulabilirsiniz.
Yüksek Nabız Nedir?
Nabız değerleri yaş aralığı, cinsiyet ve vücut ağırlığı gibi faktörlere göre değişiklik gösterebilir. Kalp atışının (nabzın) eğer yetişkin ve sağlıklı bir bireyden bahsediyorsak dakikada 60–100 aralığında çocuklarda dakikada 100–120 aralığında, bebeklerde ise dakikada 100-140 aralığında olması beklenir. Kalp atış hızının bahsedilen bu standart değerlerin üzerinde olması ise yüksek nabız olarak adlandırılmaktadır.
Yüksek Nabız Neden Olur?
Kalp tarafından pompalanarak damarlara gönderilen kanın damarlarda meydana getirdiği genişleme ve daralmaların olması gerekenden daha hızlı olduğu bu durumun birçok farklı sebebi olabilmektedir. Kalp yetmezliği, kalp kapakçıklarındaki problemler gibi kalp rahatsızlıkları, kansızlık, akciğer rahatsızlıkları, hipertiroidi, guatr, tifo, bazı enfeksiyonlar ve vücutta meydana gelen kanamalar yüksek nabza neden olur. Başka bir deyişle yüksek nabza sahip olmanız bu hastalıkların habercisi olabilir. Ancak yalnızca bir kere yaptırdığınız nabız ölçümü hasta olduğunuz anlamına da gelmez. Çünkü anlık kaygı, korku, heyecan gibi duygusal dalgalanmalar da nabız artışına neden olabilir. Kalp atım hızına bağlı bir hastalığınız olması kanısına varmak için mutlaka birden fazla ölçüm yapılması gereklidir.
Yaşanılan duygusal değişimlerden bağımsız olarak ağır egzersiz ve ağır spor gibi faaliyetler de yüksek nabza neden olabilir.
Nabız Doğal Yollarla Nasıl Düşürülür?
Öncelikle yüksek nabza neden olan sorunun ne olduğu teşhis edilmeli, herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklı ise mutlaka doktorunuzun verdiği ilaç ve tedavi yöntemi doğrultusunda hareket edilmelidir.
Ancak kronik bir yüksek nabız sorununuz yoksa işte bazı pratik bilgiler;
1- Kuru baklagillerden nohut, mercimek, barbunya, kuru fasulye yeşil sebzelerden brokoli, taze fasulye, enginar, pırasa, deniz ürünlerinden somon, uskumru karides ayrıca kuru yemiş gibi zengin magnezyum içeren yiyecekleri tüketin.
2-Kırmızı ve yeşilbiber çeşitleri, Brüksel lahanası, maydanoz, karnabahar, mango, limon, greyfurt, portakal, mandalina, ananas ve çilek gibi zengin C vitamini içeren meyve ve sebzeleri tüketin.
3-Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar ile ıspanak, marul, tere, maydanoz, lahana, brokoli, bal kabağı, kereviz, ton balığı, somon, sardalye, hamsi, muz, kivi, avokado, domates, patates, tereyağı, kırmızı et ve yumurta gibi bol miktarda E vitamini içeren yiyecekler tüketin.
4-Gün içinde bolca su tüketin.
5-Kafein ve alkolden uzak durun
5-Şeker tüketimini sınırlandırın.
6-Stresten uzak durun.
7-Sigarayı bırakın.
Bunun yanı sıra nabzınızı standart değerlerde tutabilmek için uzun vadede düzenli egzersiz ve spor yapmanız, sağlıklı ve dengeli bir beslenme programına riayet etmeniz gerekmektedir.