Diyabet Nedir?

Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet sadece ülkemizde değil dünyanın her yerinde özellikle son yıllarda sıkça görülmeye başlayan bir hastalıktır. Diyabet hastalığının nasıl oluştuğunu bilmek hastalık hakkında daha net bilgi edinmek adına gereklidir. Karın boşluğunun arka kısmında yer alan ve görevi insülin hormonu üretmek olan pankreas bazı durumlarda yeterli miktarda insülin hormonu üretemez. Ya da ürettiği insülin hormonu etkili bir şekilde kullanılamaz. Vücudumuza aldığımız besinler yakıt olarak kullanılmak üzere parçalanarak hücrelere taşınır. Bu görev ise pankreas tarafından salgılanan insülin hormonunun görevidir.

Yapılan bu açıklamalar ışığında diyabet nedir? Sorusuna verilecek cevap daha anlaşılır olacaktır. Diyabet; pankreas adlı salgı bezinin hayati değer taşıyan insülin adlı hormonu üretememesi ya da üretilen insülinin gerektiği gibi kullanılamamasıdır.

Diyabet Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

Diyabet hastalığı bazı belirtilerle ortaya çıkar. Bu belirtiler aslında genel olarak üç temel noktada belirir. Normalden fazla yemek yeme ve doymama hissi, çok fazla tuvalete çıkma, ağızda sürekli kuruluk hissi ve buna bağlı olarak aşırı su içme isteği oluşması. Bu temel belirtilere ek olarak görülen diğer belirtileri şöyle sıralayabiliriz:

  • Aşırı yorgunluk ve halsizlik hissi
  • Bulanık görme
  • İstek dışı kilo kaybı
  • Yaraların daha geç iyileşmeye başlaması
  • Ciltte oluşan kaşıntı ve kuruluk
  • Ayaklarda karıncalanma uyuşma gibi rahatsızlık veren durumlar oluşması diyabet hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır.

Diyabet Hastalığının Nedenleri

Diyabet hastalığının nedenleri genetik ve çevresel olarak iki şekilde incelenmelidir. İki çeşit diyabet vardır. Tip 1 Diyabet ve tip 2 diyabet

Tip 1 diyabet ya da yaygın olarak bilinen adıyla tip 1 şeker hastalığı vücudun insülin maddesini ya çok az üretmesi ya da hiç üretememe halidir. Tip 1 diyabet belirtiler:

Tip 2 Diyabet hastalığı kandaki şeker oranının ani yükselmesine neden olduğu için kalp ve damar sağlığını ciddi anlamda tehdit etmektedir. Erken teşhis ve tedavi edilmediği zaman organ kayıplarına bile yol açmakta özellikle de körlüğe yol açabilmektedir.

Diyabet herkesin olması muhtemel bir hastalık olmasına rağmen birtakım özellikler ya da belirtileri taşıyanların risk oranı daha fazla olmaktadır. Diyabet hastalığı hakkında bilinmesi gereken önemli birkaç husus vardır. Öncelikle belirtmek gerekir ki diyabet hastalığı bulaşıcı değildir. Diyabet kronik bir işlevsel bozukluktur.

Diyabet Hastalığının Tedavisi

Öncelikle şunu belirtmek gerekir. Kesin ve net olarak belirlenmiş bir diyabet tedavisi yoktur. Tedavi yöntemlerinin amacı hastalığın seyrini rutine oturtarak hayat kalitesini yükseltmektir. Kandaki şeker oranını belirli bir seviyede tutmak için beslenme ve egzersiz tedaviye destek olmak için gereklidir.