Buluğ Çağı Nedir?

Çocuk gelişiminde buluğ çağının önemi son derece büyük. Birçok uzmana göre insanların hayatındaki en önemli dönemlerinden bir tanesi. Çocukluktan erişkin bir birey olmaya geçiş dönemi buluğ çağı ya da ergenlik dönemi olarak isimlendirilmektedir. Çocukların bu çağa giriş yapması sağlıklı olduklarının bir göstergesidir. Vücudun gelişime devam ettiğini kanıtlar.

Çocuklar bu çağa giriş ile birlikte fiziksel değişimler yaşamaya başlayacaktır. Vücutta cinsiyete özgü bulgular ortaya çıkar. Artık vücut üreme fonksiyonu kazanacaktır. Erkeklik ve dişilik hormonu olarak adlandırılan hormonların vücutta üretimi bir anda artışa geçecektir.

Buluğ Çağı Nedir

Kızlarda 10-11 yaş, erkeklerde ise 11-12 yaşında ergenlik belirtileri ortaya çıkmaya başlamaktadır. Kişiden kişiye 1-2 senelik farklar olabilir. Hafif sapmalarda endişe edilmesine gerek olmaz.

Buluğ Çağı Belirtileri Neler?

Kızlarda ve erkeklerde buluğ çağı belirtileri birbirinden farklı olmaktadır. Ebeveynlerin bunun bilincinde olması ve çocuğuna bu bilinçle yaklaşması gerekir. Kızlarda ortaya çıkabilen ergenlik belirtileri;

  • Göğüslerde tomurcuklanma,
  • Koltuk altında veya genital bölgede kıllanma,
  • Adetin görülmeye başlanması, şeklinde sıralanabilmektedir.

Kızlarda adet görülmesi genellikle ergenliğin son dönemlerine rast gelmektedir. Ergenliğin diğer belirtileri olmasına rağmen adet döngüsünün başlamaması durumunda merak edilecek bir şey genelde yoktur.

Erkeklerde ergenlik belirtileri;

  • Yumurtalık hacminde artışın meydana gelmesi,
  • Koltuk altı ve genital bölgede kıllanma,
  • Genital bölgede renk koyulaşması,
  • Penis boyunda büyüme,
  • Ses kalınlaşması, şeklinde sıralanabilmektedir.

Kadınlarda adet döngüsü gibi erkeklerde de ses kalınlaşması ergenliğin son dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Seste kalınlaşma çok kısa bir süre zarfında meydana gelebilmektedir.

Buluğ Çağı Evreleri Nelerdir?

Erkek ve kız çocuklarında buluğ çağı farklı evrelere ayrılmıştır. Her iki cinsiyet için de 4 farklı evre yer alır.

İlk evre ergenlik öncesi dönem olarak isimlendirilir. Kız çocuklarında göğüs tomurcuklanması, erkeklerde ise yumurtalıklarda büyüme bu evrede yaşanmaktadır. Tüylenme de bu evrede başlayacaktır.

İkinci evrede ise ilk evredeki değişimler hızlı bir şekilde ortaya çıkmaya başlayacaktır. Yaşanan değişim çok rahat bir şekilde tespit edilebilir.

Üçüncü evrede ise kız çocuklarında çok hızlı bir boy uzaması yaşanmaktadır. Göğüs gelişimi devam ederken iç organlar kendisini adet döngüsüne hazırlamaya başlar. Erkeklerde ise bu evrenin son döneminde boy uzaması görülmektedir. Seste kalınlaşma da bu evrede başlar.

Dördüncü ve son evre ise ergenliğin tamamlanmasıdır. Artık kızlarda düzenli bir adet döngüsü söz konusu olur. Erkeklerde ise vücutta sperm üretimi net bir şekilde başlamış olacaktır.

Buluğ Çağında Boy ve Kilo Ne Olmalı?

Çağımızın en büyük hastalıklarından bir tanesi olan obezite buluğ çağı içerisinde kendisini gösterebilmektedir. Özellikle kilolu çocuklar biraz daha erken dönemde buluğ çağına girer. Uygun kiloda olan ve düzenli spor yapan çocuklarda ise ergenliğe giriş gecikebilmektedir. Ergenlik döneminde kiloda yaşanan dalgalanmalar normal karşılanmalıdır. Hızla uzayan boy daha fazla enerji ihtiyacı ortaya çıkarabilir. Bu da kiloda dengesizliklere yol açacaktır.