Böbrek Taşı Ameliyatı Çeşitleri

Böbrek taşı ameliyatına, böbrek taşı rahatsızlığı yaşayan kişilerde taş kırma yönteminin 3 kez denenmesine rağmen sonuç alınamamasında başvurulur. Bu durumda ameliyat zorunlu hale gelir. Böbrek taşının çok büyük boyutta olması kırılmasını zorlaştıran etkendir. Böbrek taşı ameliyatı 3 farklı şekilde yapılır. Bunlar klasik açık böbrek taşı ameliyatı, kapalı böbrek taşı ameliyatı ve neştersiz böbrek taşı ameliyatıdır.

Klasik Açık Böbrek Taşı Ameliyatı

Ameliyatın yönteminde böbrek 20 cm’lik kesi halinde yan taraftan açılır. Böbreğe ulaştıktan sonra ikinci kesi açılır. Böbrekte bulunan taşlar temizlenir ve taş sorunu çözülmesiyle birlikte açılan böbrek dikilir. Klasik açık böbrek taşı ameliyatı sık tercih edilen bir yöntem değildir. Ameliyat sonrası hasta 15 gün içerisinde sağlığına kavuşmuş olur. Ancak tamamen normal yaşantısına dönmesi 3 ayı bulacaktır. Ameliyat sonrasında hastada yara izi kalacaktır.

Kapalı Böbrek Taşı Ameliyatı

Kapalı böbrek taşı ameliyatı yönteminde sırt bölgesinden kesi açılır. Bu kesi 1 cm’lik bir delik halindedir. Uzman iğne yardımıyla böbreğe ulaşır ve ameliyatı gerçekleştirir. Tedavi için endoskopik cihazlardan yardım alınır. Böbrek içerisindeki taşlar küçültülür ve açılan kanaldan geçirilmesi sağlanır. Cihaz aracılığıyla çekilen taşlar sonrasında ameliyat tamamlanmış olacaktır. Sırtta açılan deliğe drenaj tüpü uygulaması yapılarak ameliyat sona erer.

Neştersiz Böbrek Taşı Ameliyatı

Ameliyata gerek kalmadan böbrek taşı tedavisini mümkün kılan yöntemde, idrar yolundan böbreğe ulaşılmaktadır. Lazer yöntemiyle böbrekteki taşlar kırılır ve ameliyat herhangi bir risk taşımadan tamamlanmış olur. Her hasta için uygulanmamaktadır. Tedavide başarı oranı yüksektir. Neştersiz böbrek taşı tedavi yöntemi sayesinde, uygulamadan bir gün sonra normal yaşamınıza dönebiliyorsunuz. Tedavi sonrasında hasta çok az ağrı hissetmektedir. Ayrıca hastanın böbreğinde kanama ya da doğuştan anormallik olması tedavinin uygulanmasına engel değildir.

Böbrek taşı daha öncesinde düşürmüş olan kişilerde rahatsızlığın tekrar etme ihtimali bulunmaktadır. Böbrek taşı rahatsızlığından şüphelenildiğinde doktora başvurulması önemlidir. Böbrek taşı tanısı konulduğunda taşın büyüklüğü tedavi yöntemini belirleyecektir. Böbrek taşı tedavisinin gecikmesi ya da tedaviden kaçınılması böbrek kayıplarına neden olabilir. Böbrek taşı çok küçük olduğunda doktor müdahalesine gerek duyulmaz. Bu durumda verilen ilaçlar kullanılır ve böbrek taşı düşürme sürecinde bol su içilmesi, egzersiz yapılması önerilir. Böylece kanallar açılacak ve taşlar kendiliğinden düşecektir.