Bebeklere Uyku Alışkanlığı Nasıl Kazandırılır?

Uyku tüm bedenin dinlendiği ve en mecalsiz olduğu anlardır. Beynin tekrarlanması ve tüm vücudun dinlenmesi için uyku kesinlikle gereklidir. Bebekler doğmadan anne karnında daima uyurlar. Yeni doğan bebek takribi günde 20 saate yakın uyuyabilir. Doğduktan sonra da anne karnındaki uyku alışkanlığını devam ettirir. Bebekler uyku koridorları 6.aylık olduklarından itibaren etrafındaki sesler, ısı, ışık gibi faktörlerle yaklaşık olarak 16-14 saate kadar düşürebilir. 1 yaşından itibaren daha derin uykular gündüz ise 1-2 defa kısa uykularla devam eder, bebek 2 yaşına geldiğinde artık sistemli uykuya geçmesi gerekir.

uyku
uyku

Bebeğine nasıl uyku eğitimi vereceği birçok annenin en fazla endişe duydukları konudur. Annelerin uyku eğitiminde davranışları çok önemlidir. Genel olarak bebeklere uyku eğitimi için tavsiye edilen metot vardır. Birinci yöntem bebeğin kendi kendine öğrenme yöntemi, ikinci yöntem natürel yöntemlerle itimat ortamı temin edilip uykunun öğretilmesidir.Uyku eğitimine başlayanlar için her iki metotta önerilir.

Uyku Eğitiminin Yöntemleri

Bebeğine nasıl uyku eğitimi vereceği birçok annenin en fazla endişe duydukları konudur. Annelerin uyku eğitiminde davranışları çok önemlidir. Genel olarak bebeklere uyku eğitimi için tavsiye edilen metot vardır. Birinci yöntem bebeğin kendi kendine öğrenme yöntemi, ikinci yöntem natürel yöntemlerle itimat ortamı temin edilip uykunun öğretilmesidir. Uyku eğitimine başlayanlar için her iki metotta önerilir.

uyku düzeni
uyku düzeni

Öncelikle bebeğinize iyi bir uyku eğitimi için, bebeğinize uygun şartları hazırlamalısınız, yatak seçimi yaparken çok fazla yumuşak olmamasına, yastık seçiminde ise uykuda hareketlerini kısıtlayacak kadar büyük ve yumuşak olmasına dikkat edilmelidir. Bebeğinizin örtüsü ferah olmalı, bebeğin üşümesini önlemek için kalın giysiler giydirilebilir. Oda seçimin yaparken en az patırtı olan aydınlığı çok fazla olmayan kısım seçilmelidir. Bazı bebekler ses ve aydınlık olmayan evde de uyumazlar. Bebeğin uyku pozisyonu takip edilmeli, sürekli tek tarafa yönelip yatmasına imkan verilmemelidir.