Anne Adaylarının Büyük Korkusu Amniyosentez

Amniyosentez; hamilelik döneminde bebekte genetik bir anormallik olup olmadığını anlamak adına fetusun içinde bulunduğu sıvıdan örnek alınması anlamına gelir. Amniyosentez işlem anne adayının karnına iğne sokmak suretiyle yapılır. İnceleme için 15-20 mililitre arasında sıvı alınması gereklidir.

Amniyosentez kabus olmasın
Amniyosentez kabus olmasın

Bu sıvı alındıktan sonra kısa süre içinde oda sıcaklığında incelenmeye alınmalıdır. Sıvı alınması hamileliğe herhangi bir zarar vermez. Sıvı 3 saat içinde kendini tamamlar. Amniyosentezin 15 ile 20. haftalar arasında yapılması en az risk taşıyan dönemdir.

Amniyosentez Neden İstenir

Amniyosentez den korkmayın
Amniyosentez den korkmayın

Amniyosentez bebekte genetik bir bozukluk, kromozom analizi, tümör varlığı ve nöral tüp defekti olup olmadığı incelenmesi için yapılır. Genellikle genetik araştırmalar için uygulanan amniyosentez bazı durumlarda bebeğin sıvısının çok olması ve anneyi rahatlatmak adına da kullanılır. Testin sonucuna göre bebeğin sağlıklı olup olmadığı belli olur.

Risksiz bir uygulama olan amniyosentezde en fazla %1 olan düşük tehlikesini önlemek için yine de anne adayına kendini yormaması ve olabildiğince yataktan çıkmaması tavsiye edilir.