GES Santrali Kurulumu

Sanayi üretimi, ısınma, ulaşım, tarım ve ışıklandırma konuları söz konusu olduğunda enerji kaynaklarının çeşitliliğinin önemi daha da artmaktadır. Günümüz modern dünyasında bu talebi karşılamak için genellikle kömür, petrol ve doğalgaz gibi geleneksel enerji kaynakları ön plana çıkmaktadır. Ancak bu kaynakların fiyatının başka pazarlarda belirlenmesi, çevreyi kirletmesi, ekosisteme zarar vermesi ve küresel ısınmayı tetiklemesi nedeniyle alternatif olarak yenilenebilir enerji kaynaklarına ihtiyacın karşılanması daha da önemli bir hal aldı. Durumun böyle olması karşısında güneş enerjisinden sağlanan enerjiye daha da ihtiyaç duyulur oldu. Söz konusu yenilenebilir enerji kaynağı olduğu zaman ilk akla gelen güneş enerji santrali sayısının artmasına olan ihtiyaç tesadüf olmaktan çıkıyor. 

Photovoltic sunlight modern alternative energy. Renewable solar energy electricity.

Hem verimli hem de temiz enerji kaynağı olarak ilk sırada yer alan güneş enerjisi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün popülerleşen bir hizmettir. Güneş enerjisi santralinden güneşin bolca sunduğu doğal enerjiyi kullanarak elektrik üretimi sağlar. Bu noktada güneş panelleri, temiz enerji noktasında çözüm sunarak beklentileri karşılar. Türkiye, coğrafya koşulları nedeniyle güneş panellerine uygun bir ortam sağlamakta ve ülkemizin yenilenebilir enerji kaynağını önemli düzeyde karşılar. Güneş enerji sistemleri sektörünün ileri gelen isimlerinden Minas Enerji, ulusal ve uluslararası işlerde başarılı bir yol çizmiştir. Uygun maliyetli, güvenilir, sürdürülebilir ve temiz enerji noktasında ülkemizi rekabette her zaman bir adım ileriye taşır. 

Güneş Enerji Santrali (GES) Nedir?

Güneş enerjisi santralleri (GES), paneller sayesinde güneş enerjisini elektriğe dönüştürür. Ülkemiz, yenilenebilir enerji kaynakları noktasında dünyanın en verimli ülkeleri arasında yer alıyor. Yıllar boyunca, yenilenebilir enerjiye olan ihtiyacın karşılanması adına gerek ülkemizde gerekse dünyada çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle elde edilen avantajdan faydalanan enerji dağıtım şirketlerinin çalışmaları günümüzde yenilenebilir enerji kaynağının artmasında etkili olmaktadır. 

 

Öyle ki ülkemiz hem rüzgar hem de güneş enerji santralleri yönünden gelişmiş ülkeler arasında yer almaktadır. Bununla beraber arazinin tarıma elverişli olmaması gibi nedenlerden dolayı ve farklı bir statüde de değerlendirilmemesi halinde en iyi seçenek Güneş enerjisi santralleri kurmaktır. Güneşlenme potansiyeli hakkında ülkemizde yapılan araştırmalara göre tüm yıl boyunca Almanya’nın iki katı kadar daha yüksek bir oran elde edilmiştir. Güneşlenme süresi olarak Türkiye, önemli avantajlara sahip ülkeler arasında yer alıyor. 

 

Ülkemizde güneşlenme süresinin en fazla olduğu dönem Temmuz ayı olup, bu süre 11.3 saat olarak ölçülmüştür. Elektrik sektöründe lisanssız elektrik üretimi ile ilgili hazırlanan yönetmelikte yapılan yeni düzenlemeler ile beraber lisans olmadan üretilebilecek kurulu güç kapasitesi 500 KW’tan 1MW’a yükselmiştir. Bu sayede yatırımcılar herhangi bir şirket kurmadan veya lisans almadan 1 MW’a kadar güneş enerjisi santrallerinde elektrik üretimi yapabilir. 1 MW’a kadar olan güneş enerjisi üretimi için herhangi bir lisans almaya gerek yoktur. Bununla beraber devletin belirlediği politikalar kapsamında, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha da yaygınlaşması için temel enerji kaynağı olan güneş enerji santralleri tarafından üretilen elektriğe devletten 10 yıl alım garantisi veriliyor. 

Güneş Enerjisi Santrali Nasıl Çalışır?

 

Güneş enerji santrallerinin kurulması için öncelikle arazi çalışması yapılır ve uygun olup olmadığı noktasında değerlendirme yapılır. Genellikle düz ova üzerine kurulan güneş panellerinin enerji üretmesiyle süreç başlar. Binlerce bağımsız fotovoltaik hücrelerden oluşan güneş panellerinin bir araya gelmesiyle güneş enerji santrali kurulumu gerçekleşir. Her bir panelin doğrudan güneş almasıyla oluşan elektronlar yüzey üzerinde hareket etmeye başlar ve bu sayede elektrik voltajı oluşur. 

 

Güneş ne kadar yoğun olursa ve ne kadar çok ısınırsa o kadar çok elektrik elde etmek mümkündür. Bu nedenle tüm güneş enerjisi santralleri güney cepheye bakacak şekilde kurulur. Düz arazi GES sayesinde paneller zarar görmeden uzun bir süre ayakta kalır. Santrallerden elde edilen enerjinin miktarı iki etkene bağlı olarak değişir. Bunlar;

 

  • Belirlenen süre içerisinde güneş panellerinin ne kadar yoğun güneş ışığına maruz kalacağı ve bu güneş ışığını ne kadar verimli halde enerjiye dönüşeceğidir. 
  • Havanın güneşli ancak gökyüzünün bulutlu olduğu bir gün, paneller ne kadar güçlü olursa olsun, daha az güneş alacak ve daha az enerji üretecektir. 

 

Güneş enerjisi sistemleri sadece araziye değil, taşınabilir ve ölçeklenebilir yapıya sahip olan daha küçük sistemleri evinizin çatısına kurarak elektrik faturanızdan da tasarruf edebilirsiniz. Bununla beraber imkanınız el veriyorsa devasa genişlikte olan bir araziye güneş enerjisi santral kurulum projesi hazırlayarak gelir elde edebilirsiniz. 

Güneş Enerjisi Santrali Ne Kadar Sürede Kurulur?

 

Güneş enerjisi santralininin ne kadar süre içerisinde kurulacağına dair tek bir cevap vermek mümkün değildir. Kurulacak güneş enerjisi santralinin büyüklüğüne göre kurulum süreci de değişmektedir. Öncelikle şunu da bilmek gerekir ki bir arazinin marjinal tarım alanı vasfına sahip olması gerekir. Küçük arazi üzerine kurulan endüstriyel anlamdaki santralin kurulum süresi 6 ay kadardır. 

 

Daha büyük bir araziye ticari amaçlı hazırlanan projelerde kurulum süresi 12 ila 18 aya kadar çıkabilir. Yasal izinler, evrakların hazırlanması, arazinin temizlenmesi, temel atımı, donanımların inşa edilmesi kablolama ve çit kurulumu gibi adımların her biri titizlikle yönetilen süreçler olup, zaman alan işlerdir. Bu noktada kolaylık sağlayan Minas Enerji, anahtar teslim kurulum imkanıyla konforlu bir süreç sunar. 

Güneş Paneli Kurulum Maliyeti Ne Kadardır?

 

Güneş enerjisi santrali kurmak noktasında araştırma yapan kişilerin merak ettiği sorulardan biri de maliyetinin ne kadar olduğudur. Güneş panellerinin maliyeti, günlük ihtiyacınız olan elektrik enerjisine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Normal bir ev için güneş paneli kurulacaksa, 10 – 15 kw kapasitesine sahip panellerin kullanılması yeterli olacaktır. Bu noktada maliyet hesaplaması yapmak için temel gider unsurları şu şekildedir, 

 

  • Güneş enerjisi panelleri (En az 6 adet)
  • Elektrik enerjisini depolamaya yarayan jel aküler (4 adet)
  • DC enerjisini AC’ye çevirmek için kullanılan tam sinüs akıllı inverter
  • Güneş panelleri arasında bağlantı kurabilmek için paralel bağlantı konektörleri (4 adet)
  • 20’şer metreden 2 adet kablo seti
  • Akü kablosu

 

Bu sistem ile beraber bir hanenin tüm elektrik ihtiyacı karşılanabiliyor. Fiyatlar net olmamakla beraber 2 bin 500 ila 3 bin dolar arasında değişiklik göstermektedir. Çatı tipi GES için 25 kw yeterli olacaktır. Bunun için ödenmesi gereken ücret ise 1500 – 2000 dolar aralığında değişkenlik gösterebilir. 

 

Ulusal ve uluslararası güneş enerji sektörünün önemli isimlerinden Minas Enerji, teknik uzman ekibi deneyim gerektiren projelendirme ve inşa süreçlerini güvenle yürütmektedir. Projenin her aşamasında aktif rol alan Minas Enerji, GES kurulum noktasında yenilikçi çözümler sunmaktadır.