Sebze ve Meyvelerdeki Tarım İlaçlarından Nasıl Kurtuluruz

Sağlıklı yaşamak dediğimiz zaman olmazsa olmazımız meyve ve sebzeler. Vücudumuzun daha dengeli çalışması ve daha enerjik hissetmemiz için vücudumuz için gereken vitaminleri almamız gerekir. Tüketmiş olduğumuz tüm sebze ve meyvelerde kimyasal maddeler yani tarım ilaçları bulunur. Bu ilaçlar meyvelerin böceklenmesini engellemek için kullanılır. Ancak sürekli sebze ve meyve tüketen biriyseniz bu ilaçlar vücudunuza zarar verecektir. Birçok farklı tarım ilacı türü mevcuttur.

meyve
meyve

Birçok farklı tarım ilacı türü mevcuttur. Türkiye’de hektar başına 26 kilo tarım ilacı kullanılmaktadır. Bu kullanım Avrupa çapında düşünüldüğünde Türkiye’yi ilk sıralara taşımaktadır. Ancak kısa vadede tarım ilaçları bizlere zarar vermez. Uzun yıllar sonra ise karşımıza ciddi sağlık problemleri olarak çıkar. Hormonal bozukluklar, deri, cilt, akciğer kanseri, beyin ve sinir sistemi hastalıkları, bazı kan hastalıkları gibi çok ciddi ve bizleri ölüme bile taşıyabilir.

Tarım İlaçlarının Sebep Olduğu Hastalıklar

Gelişme çağındaki çocuklarda ise dikkat dağınıklığına sebep olur. Türkiye’de yapılan araştırmalarda rastgele seçilen 309 adetten 25 adette üst limit tarım ilacı kullanıldığı tespit edilmiştir. En çok tarım ilacı kalıntılarının bulunduğu meyveler ise şu şekilde sıralanabilir: elma, şeftali, üzüm, çilek, kereviz iken en az kalıntı ise avokado, soğan ve ananasta yer almaktadır.

tarım ilaçları
tarım ilaçları

Tarım ilaçlarının da doğal olanları mevcut ancak çok pahalı olması nedeniyle daha az tercih ediliyor. Meyve ve sebzeleri su ile yıkamak tarım ilaçları için bir çözüm sunmayacaktır. Tarım ilaçlarından arındırmak için meyve ve sebzelerimizi şu şekilde hazırlayacağımız bir sprey ile temizleyebiliriz.

1 tatlı kaşığı karbonatı, 1 su bardağı sirkeyi, 1 su bardağı suyu ve 1 yemek kaşığı limonu bir kaba koyuyor ve karbonat yeterince çözünene kadar bekliyoruz. Oluşturduğumuz bu karşımı sprey şişesine boşaltarak yiyecekleri tüketmeden önce bu karşımı sıkıp 5-10dk beklememiz gerekiyor. Sonrasında iyice durulamalıyız.