Yaşlılar İçin Beslenme Düzeninde Dikkat Gerektiren Hususlar
Büyüme süreci 30’lu yaşlarda tamamen son bulmuş ve metabolizma zamanla yavaşlar. İlerleyen yaşlarda fiziksel olarak uğraşların azalmasından kaynaklanan hareketsizlik ve düzensiz ya da hatalı beslenme organların verimliliğini azaltır. Sindirim sisteminin de nasibini aldığı bu problemler bazı yiyeceklerin sindirimini zorlaştırır.
Öğünlerde fazla yemek yemek sindirimdeki noksanlıklar dolayısıyla hazımsızlık problemleri yaşanmasına yol açabileceğinden ara öğün sayısı arttırılarak yemek miktarları azaltılmalıdır. Sıvı tüketiminin arttırılması ve tuzun oldukça ciddi bir biçimde azaltılması böbreklerin kolayca sindirim işlemini yapmasına yardımcı olur. Aynı zamanda günlük faaliyetler göz önüne alınarak gereğinden fazla kalori tüketmemek kilo alınmasına ve kilodan kaynaklanan rahatsızlıkların baş göstermesine engel olur.
Seçilecek Yiyeceklerde Aranılan Özellikler Nelerdir?
Her yiyecek grubundan belli oranlarda alınması gerekir. Fazla olmamakla beraber kuru baklagiller, saflaştırılmayan tahıllı ürünler, sebzeler ve meyveler kesinlikle alınmalıdır. Et tüketiminde aşırıya kaçmamak gerekir. Özellikle pişirilirken kızartma işlemlerinden kaçınmak önemlidir çünkü kızartma ile ortaya çıkan bileşenlerin vücut tarafından sindirimi zordur.
Günlük olarak ortalama olarak 2 bardak kadar çay ya da kahve tüketilmesi sindirimi olumlu olarak etkiler ancak akşam vakti tüketilmesi uykunun kaçmasına sebep olabileceğinden gün ortasında tüketilmesi daha doğru olur. Tatlı tüketimi için ise ağır hamurlu ya da şerbetli tatlılardan kaçınmak gerekir. Sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar hem yerken hem de sindirirken bünyeyi zorlamaz.