İnternetin Bize Yaptıkları
Artık hafızamız evrim geçiriyor. Bunu bize internet yapıyor. İnterneti ve bilgisayarı kullanma sıklığı sadece öğrencilerin değil, tüm insanlığın hafıza biçimini etkiliyor. Arkadaşlarımızın doğum günlerini bize Facebook hatırlatıyor ve biz bir yemek tarifi için internete bakıyoruz. Yani artı bilgiyi hafızamızda tutamıyor, bulmaya çalışıyoruz. Bilginin içeriği yerine konumunu hatırlamaya öncelik veriyoruz.
Temel Bilgiler Unutuldu
Öğrencilerde insanı en fazla hayrete düşüren yönlerden biri en temel bilgileri bile kolayca unutuyor olmaları. İlk Meclis’in ne zaman açıldığını sorduğunuz bir çocuk büyük ihtimal cevap veremiyor. Bu onun salt ders çalışmadığının ispatı değil. İnternet ve bilgisayar kullanım alışkanlığı, onun hafızasını daha önceki nesillerin geçirmediği bir evrim sürecine taşıdı. Uzmanların görüşü böyle. Taze beyninde o sorunun cevabı yazmıyor. Bunun yerine hafızasında o bilgiyi nerede bulacağı canlanıyor. Böyle vakaların bilimsel karşılığı “Digital amnezya” olarak belirlenmiş. Yani bir çeşit elektronik unutkanlık.
Ama o kadar çok dertlenmeye de gerek yok. İşin iyi tarafları da var. Böylece teknoloji hafızayı geriletmek yerine transaktif (geçişken) hale getiriyor. Artık etrafımızda o kadar çok bilgi kaynağı var ki beyin bunları depolamak yerine bilgiye nasıl ulaşacağı yönünde gelişiyor. Bir kez daha mükemmel bir organ olduğunu kanıtlayarak doğal seçilim yapıyor ve yalnızca en kuvvetli bilginin hayatta kalmasını sağlıyor. Böylece en hızlı sonuca varacağı yöntemi izliyor.