Obesesif – Kompulsif (Takıntı) Hastalığı Nedir?
Bu hastalığın tanımı bariz bir şekilde olmakla beraber en belirgin yanı da hastanın takıntılı ve titiz olmasıdır. Saçma olduğunu bilmesine rağmen elinde olmayan bazı davranışlar sergilerler. Hastalık kadınlarda erkeklere oranla % 60 daha fazladır.
Bu takıntı hastalığı kadınların çoğunlukla ileri yaşlarda yaptıkları hareketlere bağlı olarak gelişir. O nedenle de bu hastalık 40 yaş üstü kadınlarda daha fazla görülür. Kadınlarda bu hastalığın daha fazla görülme nedeni ise her şeye karşı titizlikle yaklaşmaları ve ilerleyen yaşlarda bu durumu hastalık sebebi oluncaya kadar devam ettirmeleridir.
Takıntı Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu hastaların belli olabilecek bazı davranışları vardır. Bunlar doktora gidilmeden de başka bir kişi tarafından anlaşılabilir. Örneğin: Kapı kilitlenmiş olmasına rağmen defalarca kontrol ediliyorsa hatta bu durum uzak bile olunmasına rağmen tekrarlanıyorsa takıntı hastalığınız olabilir. Bazı hastalar mikrop kapacağından korktuğu için kapıya, pencereye ve benzeri yerlere dokunmaz.
Aşırı derece de ellerini yıkar, peçeteye siler yada saatlerce banyoda kalabilir. Bazı hastalar özellikle yaşlılarda bu durum fazladır. Yanlış oldu diye defalarca abdest alması yada saati sorduğu bir kişiye inanmayarak farklı farklı kişilere sorma gereksinimi hissetmesi gibi belirtiler takıntı hastalığını tanımlar.