Reflünün Hayatımıza Etkileri
Bugün toplumda en çok görülen hastalıklardan biri reflü. Midede bulunan asit temelli sıvı içeriğinin yemek borusuna göç etmesi diye tanımlanabilecek reflü aslında her insanda görülen normal bir süreç. Ama yemek borusunda hasar oluşmuşsa bir hastalık halini alıyor. Bu hastalığı ortaya çıkaran birinci etken asit. Asit, yemek borusunda daha yüksek oranda, daha uzun kalarak ve daha yüksek seviyelere ulaşarak ağır reflünün ortaya çıkmasına neden oluyor.
Tedavisi Nasıl?
Öncelikle kilonuzu normal sınırlarda tutun. Fazla kilo ve obezite reflünün başlıca nedenleri. Ve tabii ki sigara. Dar kıyafetler bile neden olabiliyor, dar kıyafetler karın içi basıncını artırıyor. Aşırı yemek başka bir sorun. Akşam yemeklerinden sonra hareketsiz kalıp yatmak bile reflüyü tetikleyen nedenlerden. Aşırı yağlı yiyeceklerden ve kızartmalardan kaçınmak ise şart. Genel olarak kahve, sarımsak, domatesli hazır soslar, alkol ve çikolata reflüyü çoğaltıyor.
Bu önlemlerle hastalık kontrol altına alınamıyorsa laparoskopik reflü ameliyatı gündeme geliyor. Ama bu çözüm ileri derecede reflü hastalarına uygulanan bir işlem. Örneğin reflü ciddi solunum yolu problemlerine yol açıyorsa ameliyat tercih ediliyor. Cerrahi müdahale bozulmuş olan mide kapakçığını yeniden oluşturmayı amaçlıyor. Hastalar genel olarak bir gün hastanede yatıyorlar ve ameliyattan sonraki gün gıda alımına yeniden başlanabiliyor. Müdahale sonrası oldukça rahat geçiyor.