Sosyal Medya Bağımlıları
Gelişen teknolojinin etkisiyle birçok sosyal medya ağı bulunur. Bu ağlarda binlerce hatta milyonlarca kullanıcı vardır. İnsanları sanal ortamın cazibesine çeken sosyal ağlar, fotoğraf paylaşma, yer bildirimi yapma, duygu ve durumları belirtme gibi durumları gerçekleştirmek isterler. Sosyal medya kullanımı doğru ölçüde yapıldığında, olumlu ilişkiler ve paylaşımlar sağlayabilir.
Ancak sosyal medya bağımlılığı olmak, günlük yaşamın olumsuz etkilenmesine, uyku düzeninin bozulmasına, gerçek ilişkilerin yıpranmasına neden olur. Kişi fark etmeden yayılan bu hastalık, alkol bağımlılığından daha sinsi ilerler. Sürekli olarak bir şeyleri kontrol etme isteği, insanı paranoyaklık derecesinde takıntılı hale getirebilir. Ayrıca başkalarının düşüncelerine aşırı değer verme de bu bağımlılığın öncülerindendir. Çünkü insanlar başkalarına mutluluklarını, eğlencelerini veya tecrübelerini kanıtlamak isterler.
Bağımlılığın Belirtileri Nelerdir?
Kişiler sosyal medya bağımlısı olduğunu inkar edebilirler. Genel olarak zararını kabul etmezler ve hatta her bağımlılıkta olduğu gibi istedikleri zaman bırakabileceklerini söylerler. Kişiler kontrol kaybının yaşanmadığını iddia edebilirler. Sosyal medya bağımlısı olan kişilerin gerçek arkadaşlıkları ve ilişkileri bozulmaya başlar. Bunların yerini sanal arkadaşlıklar almaya başlar.
Kişinin aklının sürekli olarak paylaşım sitelerinde olması, internete ulaşamadığında huysuzlaşma, zararını gördüğü halde inkar ederek kabul etmeme halleri de görülür. Bu tür insanlar, genelde yakınları tarafından psikiyatrlara yönlendirilir, ancak bu hastalığın bilincinde olması ve tedavi yöntemlerini araması da olumlu bir gelişmedir.